download pdf

CHROMODOMO

 

20 september t/m 1 november 2009

woensdag t/m zondag van 12.00 - 17.00 uur

 

K09 nodigde 12 kunstenaars uit om voor de volgende vier locaties nieuw werk te ontwikkelen:

 

Kunstruimte 09

Herebinnensingel 11

Rom Gaastra

Tomas Rajlich

 

Academie Minerva - Praediniussingel

Praediniussingel 59

Julian Dashper

Twan Janssen

Ton Mars

Jan van der Ploeg/ Willum Geerts

Aart Rudolphy

Jan Scheerhoorn

Remco Torenbosch

 

Academie Minerva - Zuiderdiep

Gedempte Zuiderdiep 158

t/m 18 oktober

Roland Schimmel

 

Hoofdstation NS Groningen

Stationsplein 4

vanaf 7 oktober

Jochem van der Spek

 

 

Groninger Museum

Museumeiland 1

3 oktober

CHROMODOMO TRIALOOG

 

 

www.chromodomo.nl

Chromodomo is een project in het kader van het opdrachtenbeleid van de Kunstraad Groningen wordt georganiseerd door Kunstruimte 09, Wall House #2 en  	 	 	 	Margo Slomp in samenwerking met de Hanzehogeschool, Academie voor beelden kunst, vormgeving en popcultuur MINERVA en het Groninger Museum.

Een internationale beeldende kunst manifestatie

CHROMODOMO

Licht, kleur en ruimte spelen, sinds mensen zich bezighouden met het visueel verbeelden een rol daarin. Van eenvoudig traditioneel gebruik van kleurpigmenten to een huidige kakefonie van kleur en licht. Foto’s van de aarde van ruime afstand laten het verschil zien tussen decennia terug en de situtatie nu. Lichtreclames, t.v., film, digitale media het produceert alles een ononderbroken stroom kleur en licht, vaak ook gepaard gaand met geluid. Door veel mensen wordt dit overigens gezien als een vorm van vervuiling.

De vraag is wat dit voor effect heeft op mensen. Is het ‘steeds sneller, steeds spectaculairder’ een positieve maatschappelijke ontwikkeling of niet?

Een vraag is verder: wat doen beeldende kunstenaars met deze fenomenen? Sommige kunstenaars omarmen de digitale ontwikkelingen en incorporeren dat voor spectaculair werk, waarbij de concurrentie met reclame en commercie groot is. Anderen gebruiken de beschikbare middelen om daar iets totaal anders mee te doen; juist geen snelle en spectaculaire beelden. Anderen blijven trouw aan traditionele opvattingen.

De vraag is wat en hoe een en ander tegenwoordig als ‘kunst’ kan functioneren. Op welke wijze kijkt men ernaar; boeit het nog; nodigt het nog uit tot enige reflectie?

K09 laat tijdens Chromodomo in ieder geval in onderling verband een diversiteit aan mogelijkheden zien. D.w.z. van spectaculair werk met gebruik van moderne digitale media (Schimmel; Ploeg/Geerts) tot gebruik van moderne media voor trager en meditatiever werk (Janssen; Rudolphy) en traditioneler werk in een ongewonere setting (Mars; Rajlich).

Dit alles in een opzet, waarin het mogelijk is van een ruimte naar een andere te gaan en totaal iets anders te ervaren. Elke deelnemende kunstenaar creeert een eigen omgeving in een eigen ruimte.

Chromodomo Trialoog

Chroninger Museum

De vragen die in het vorige aan de orde kwamen vormden mede een onderdeel van een reflectief- en nevenprogramma: Chromodomo Trialoog. Op 3 oktober j.l. vond in het Groninger Museum een dag met lezingen en discussie plaats. Deze Cromodomo Trialoog werd samengesteld door Margo Slomp (docent aan het Frank Mohr Instituut te Groningen). Een verslag van de lezingen en discussies kunt u binnenkort lezen op de website chromodomo.nl

Na afloop van de Trialoog werd op alle locaties van Chromodomo een gang van het door Elles Kiers samengestelde kleurbuffet geserveerd.

chromodomoroland schimmel
chromodomo - vanderploeg-geerts

Jan van der Ploeg/Willum Geerts

Ton Mars

Jan Scheerhoorn

Chromodomoaartrudolphy

Aart Rudolphy

DSC3

Julian Dashper

JMFlogokleurrgb
logogroningn
logokunstraadgrayscale
HHSlogo1PMS
logoGroningerMuseumGMTORENWOORDBEELD
NederlandseSpoorwegen
chromodomo jan scheerhoorn

Remco Torenbosch

chromodomiorolandschimmel2w
chromodomoremcotorenbosch2w
ch09romgaastra2w
chromodomotomasrajlich1w
chromodomovanderspekw
chromodomowallpainting270w
chromodomotwanjanssen5w

Twan Janssen

Roland Schimmel

Jochem van der Spek

Tomas Rajlich

Rom Gaastra

Jan van der Ploeg