download pdf

LUMEN #2

 

THOMAS BAKKER

HENRIETTE VAN 'T HOOG

 

18 april t/m 22 mei

 

Onder de titel ‘LUMEN # 2’ is een presentatie te zien met werk van Thomas Bakker en Henriette van ’t Hoog over licht, kleur en ruimte.

De expositie is een geheel van constructivistische kleurobjecten, lichtreflecties en lichtprojecties.

 

Thomas Bakker (1969) woont en werkt in Bavel (Nrd. Br.) Hij studeerde aan de Academie in Den Bosch – waar hij nu ook les geeft aan de 2-e faseopleiding – en het Sandberg Instituut in Amsterdam. Hij toonde zijn werk o.a in het van Abbe Museum; het Stedelijk Museum in Amsterdam en het Centraal Museum in Utrecht. Verschillende werken werden en worden als permanente kunstwerken op diverse plekken gerealiseerd. Binnnekort wordt het werk ‘Impuls’ onthuld, een lichtinstallatie gemaakt voor de gevel van het ‘Centrum voor de Kunsten’ in Eindhoven.

In zijn lichtinstallaties gebruikt Bakker zowel digitale als analoge middelen. In beide gevallen is de beeldtaal abstract. In het digitale werk, waarbij beeldende middelen als computergestuurde projecties bij veel andere kunstenaars die ervan gebruik maken leiden tot een veelheid aan beeldcultuur, heeft dit bij Bakker een gereduceerde vorm. Vaak een vorm van ‘beeldruis’ met minimale snelle veranderingen. Ook in het werk waarin gebruik wordt gemaakt van analoge middelen – zoals het licht van diaprojectoren – is het beeld, dat dit oplevert een gereduceerde vorm van –vaak – een illusionistische ruimte. In K09 wordt een lichtinstallatie getoond met behulp van 3 diaprojectoren (zonder dia’s); verder een serie foto’s, waarin het fototoestel zelf (althans het binnenwerk van een toestel) is gefotografeerd – een werk dat ook symbool zou kunnen staan voor het eindpunt van de analoge fotografie –; en 2 ‘bronzen schilderijen’, een werk waarin bronzen sculpturen ditmaal als ‘schilderij’ fungeren. Dit laatste werk levert een merkwaardige ervaring op. De werken lijken licht en breekbaar, ze stellen het afgietsel van een beschilderd schildersdoek voor, maar zijn in feite elk zo’n 20 kilo zwaar, omdat ze in brons (een bijna anachronistisch medium) zijn gegoten.

 

Henriette van ’t Hoog (1943) woont en werkt in Amsterdam. Van ’t Hoog gaf jarenlang les aan de Academie Minerva in Groningen en enige tijd aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Henriette van ’t Hoog exposeert haar werk al lange tijd in binnen- en buitenland. Recent was haar werk te zien in Reuten-Galerie in Amsterdam.

Het werk van Van ’t Hoog ontwikkelde zich in de afgelopen decennia van figuratief tot puur abstract. Kleur was en is een belangrijk element in al haar werk. Met minimalistische, zorgvuldig geconstrueerde kleurrijke objecten worden de laatste jaren ruimtelijke suggesties gecreerd. Als zwevende lichtgevende ‘blokkken’ hangen de objecten aan de wand. Soms zijn ze zo geconstrueerd dat wat ‘binnen’ is plotseling ‘buiten’ lijkt. Zo hangt er in K09 een klein grijs-blauw en wit object waarbij dit fenomeen zeer sterk werkt. Wat eerst de binnenzijde van een soort kubus lijkt wordt plotseling de buitenzijde van dezelfde kubus. Een soort illusionisme bekend uit de waarnemingspsychologie. Zo zijn er meer kleine werken die plotseling lijken ‘om te klappen’ d.w.z. dat wat eerst lijkt te wijken plotseling juist naar voren komt. In het werk in de kleine ruimte van K09 realiseerde Van ’t Hoog een site-specific uitwerking ervan middels een muurschildering die zich voortzet in de ruimte zelf, waarbij de waarneming eveneens op losse schroeven wordt gezet – dat wat wijkt kan plots naar voren lijken te komen.

 

Bij beide kunstenaars speelt het illusionistiche een voorname rol in het werk. Het werk lijkt wat het is als gevolg van de interpretatie van de waarneming door de hersenen.

 

 

 

Jacob van der Veen/ Joke Vos

www.thomasbakker.com
www.henriettevanthoog.nl
www.thomasbakker.comwww.henriettevanthoog.nl