download pdf

NO surface

 

BI RONRONG

RONALD DE CEUSTER

RENE EICKE

 

30 mei t/m 11 juli

 

 

Een week lang zijn 3 kunstenaars bezig geweest met het installeren van werk, dat speciaal voor deze expositie en speciaal voor de ruimte van K09 werd gemaakt.

 

Ronald de Ceuster maakte voor deze presentatie een grote ruimtelijke tekening in purschuim. Een tekening die de hele ruimte van K09 in beslag neemt. Het werk bestaat uit de omtrek van K09, inclusief de raampartijen. De contouren van K09 zijn eerst ‘getekend’ en daarna losgetrokken van de wand en opnieuw, een eindje verder de ruimte in, weer neergezet. De purschuimtekening zakt daarbij in en wordt een zelfstandig ruimtelijk object. Schijnbaar chaotisch, maar toch bij nadere beschouwing wel degelijk te herkennen als de ruimte van K09. Ronald de Ceuster zet in zijn kunst als het ware voort wat in zijn jeugd een vrijwel dagelijkse bezigheid was: het overtrekken van werk van anderen, zoals de stripfiguren ‘de Flinstones’. Nu zijn het ruimtes of elementen in ruimtes, die met allerlei materialen worden ‘overgetrokken’.

 

René Eicke gebruikt voor het installeren van zijn werk de wanden en de vloer van K09. Dit werk bestaat (gedeeltelijk) uit losse patronen en losse elementen in lakverf. Dit werk komt voort uit het werk op- en met doek, waarvan er in deze expositie ook een aantal hangen. Het beeld - in eerste instantie cirkel- en lijnpatronen in lakverf op linnen, verplaatst zich naar de randen en zijkanten van het doek. En uiteindelijk verlaten ze het doek en wordt de wand (en in een geval de vloer) de dragen van de patronen en losse elementen.

 

Bi Rongrong maakte speciaal voor een kleiner vertrek in K09 een grote tekening. Deze werd gemaakt op (of eerder van) aquarelpapier waarin met nieuwe lasercut-technieken de tekening (een kleine complexe schets) werd uitgesneden. Deze tekening is niet aan de wand gehangen, maar als een ruimtelijk object dwars in het vertrek geďnstalleerd. De tekening werd daarbij versneden tot een tiental losse onderdelen, die als een soort coulissen vervolgens weer in de vorm van de originele tekening in de ruimte is gehangen. Ontelbare kleine vormen en lege tussenvormen maken het werk letterlijk en figuurlijk licht en geeft het een welhaast Japanse uitstraling.

 

De totale expositie is een spel van ruimtes en tussenruimtes en, vanwege minimaal kleurgebruik, een heldere en lucide geheel. De grenzen tussen schilderen, tekenen en beeldhouwen als zelfstandige kunstuitingen worden in deze presentatie opgeheven en zijn irrelevant in het benoemen van het werk van alledrie.

 

Ronald de Ceuster (Breda,1960) werkt in Deventer. Zijn werk bestaat uit plaatsgebonden ruimtelijke patronen en rasters in allerlei materialen. Patronen, die gerelateerd zijn aan elementen in de ruimte zelf. Ze benadrukken of accentueren het al aanwezige. De Ceuster exposeerde o.a. in KIK-Kolderveen, De Vishal in Haarlem en Neues Kunstforum in Keulen.

 

René Eicke (Essen-Dsl. 1955) werkt in Utrecht. Het werk van Eicke bestaat veelal uit rasters en patronen in witte lakverf. Deze worden op doek geplakt en functioneren als autonome schilderijen, dan wel als losse rasters in een ruimte geďnstalleerd. Eicke presenteerde zijn werk o.a. in Galerie Phoebus in Rotterdam, Paris Concret in Parijs en Galerie Gambit in Praag.

 

Bi Rongrong (Ningbo - Chi., 1982) werkt in Groningen. Na haar opleidingen aan kunstacademies in Sichuan en Chongqing (China) werd ze aangenomen voor de 2-e fase opleiding aan het Frank Mohr Instituut in Groningen, alwaar ze dit jaar zal afstuderen. Zo’n half jaar gelden liet ze haar werk zien in WEP-Groningen. Bi Rongrong werd door K09 uitgenodigd deel te nemen aan een presentatie in samenhang met beide andere kunstenaars op grond van de vervagende grenzen tussen disciplines in haar werk. Klassieke materialen en nieuwe technieken worden daarin gecombineerd.

 

 

Joke Vos / Jacob van der Veen

 

 

De installatie van Bi Ronrong werd mede mogelijk gemaakt door Fablab Groningen

www.birongrong.com
www.ronalddeceuster.nl
logogroningn
logokunstraadgrayscale
www.birongrong.comwww.ronalddeceuster.nl