download pdf

TO STAY FOR A WHILE

 

Alien Oosting

Roel Pansters

Tim Rutten

 

15 november t/m 19 december

 

Naar aanleiding van zijn expositie in K09. zo’n 2 1/2 jaar geleden, gesprekken over beeldende kunst in het algemeen en schilderkunst in het bijzonder, vroegen we Ton Boelhouwer om eens een presentatie in K09 samen te stellen.

 

Dat is deze presentatie geworden. Een expositie van 3 jonge kunstenaars, die een wijle in K09 hebben verbleven en waarvan het werk nog een tijdje in K09 zal blijven - to stay for a while.

De 3 deelnemers studeerden allen 3 af aan de ABK Maastricht. Geen wonder, want Boelhouwer zelf woont en werkt in Maastricht en is als docent verbonden aan de Academie aldaar.

Boelhouwers keuze voor jonge kunstenaars en het soort werk dat ze maken is ingegeven door wat kunst in zijn ogen zou moeten zijn: autonoom, authentiek en verassend. De 3 kunstenaars - Alien Oosting, Roel Pansters en Tim Rutten - laten zich niet leiden door marktprincipes en maatschappelijke functies, die de kunst in het algemeen steeds meer tot iets anders dan kunst maakt. In de inleiding bij de expositie zal Boelhouwer hier verder op in gaan. Voor belangstellenden is een transcriptie van zijn inleiding ook als begeleiding bij de expositie beschikbaar.

 

De drie deelnemende kunstenaars hebben een kleine 2 weken in Groningen gewerkt aan site-specific werk. In de gerealiseerde werken zijn elementen de stad of van de architectuur van K09 zelf te herkennen. Een ontdekkingstocht.

 

 

Alien Oosting

woont en werkt in Berlijn

Momenteel is Alien Oosting ‘Artist in Residence’ bij AIR-Antwerpen, alwaar haar bijdrage aan de expositie mede mogelijk is gemaakt.

Elementen van een ruimte worden in haar werk getransformeerd, in andere materialen vertaald, verkleind, gespiegeld enz. Haar werk is altijd gebonden aan de ruimte waarin het zich bevindt.

 

’Tim Rutten

woont en werk momenteel in Brussel.

Maakt korte films. Won in 2009 de juryprijs op de Filmakademie Festival in Wenen. En voor zijn afstudeerproject in 2007 de Gilbert de Bontridderprijs voor meest belovende afgestudeerde aan de Academie Maastricht. De films hebben veelal een vervreemdende inslag en zijn daarbij niet zonder humor.

 

Roel Pansters

woont en werkt in Maastricht.

Studeerde dit jaar af aan de Academie Maastricht.

Won de Gilbert de Bontridderprijs 2009 voor zijn afstudeerproject.

 

Elementen in het werk van beide mede-exposanten komen ook hier terug: de humor, de vertaling in ander materiaal, de vervreemding. Evenals het werk van de andere deelnemers is het werk toch vooral te betitelen als poŽtisch.

 

 

 

meer

www.alienoosting.com
www.alienoosting.com